Ilmastoystävällinen polttoaine

Tiesitkö, että puu on hiilidioksidineutraalia?
Tämä johtuu siitä, että puut varastoivat hiilidioksidia kasvaessaan ja vapauttavat saman määrän hiilidioksidia kuollessaan. Tämä on luonnollinen kiertokulku, joka tapahtuu, kun puut hajoavat luonnossa.

Kun puuta poltetaan
Kun puuta poltetaan, se vapauttaa saman määrän hiilidioksidia kuin se tekisi luonnossa – ei enempää eikä vähempää (lähde 1).

Siinä on erittäin suuri ero, kuinka hyvin polttopuuta hyödynnetään. Avoin tulisija saattaa käyttää vain 10–15 % puun energiasta (lähde 2), kun taas ympäristöhyväksytty takkauuni tai pellettiuuni tehokkaalla palamisella tuottaa lämpöä, joka vastaa 75–88 % puun energiasta. Tämä tarkoittaa, että modernilla takkauunilla tarvitset vähemmän polttopuuta saman lämmön saamiseksi.

Voit myös itse varmistaa alhaisimmat mahdolliset hiukkaspäästöt polttamalla oikein. Tämä tarkoittaa modernia takka- tai pellettiuunia ja suositeltua polttopuutyyppiä, sytytystapaa, ilmansyöttöä, savupiipun vetoa jne.

Ympäristöystävällisempi lämmönlähde
Puun polttaminen on ympäristöystävällisempää muihin lämmönlähteisiin, kuten öljyyn, sähköön ja kaasuun verrattuna. Jos käytät takkauunia lisälämmönlähteenä, voit vähentää hiilidioksidipäästöjä. Laske hiilidioksidivähennys täältä.

Kestävä metsätalous
Kun puhutaan puusta ympäristöystävällisenä polttoaineena, on huomioitava tietyt edellytykset:

  1. Puita istutetaan enemmän kuin kaadetaan. Kun metsä kasvaa, puuta pidetään uusiutuvana energianlähteenä. Länsimaissa metsiä istutetaan huomattavasti enemmän kuin kaadetaan (lähde 3).
     
  2. Kestävä metsätalous. Tämä tarkoittaa, että hakkuita tehdään jatkuvasti ja siten, että vain ylimääräiset puut kerätään ilman, että heikennetään puiden jatkuvaa kasvua ja metsän hiilidioksidivarastoa (lähde 3).

Polttopuuta tuotetaan ”puujätteestä”
Metsiä ei kaadeta vain biopolttoaineiden tuottamiseksi. Tuotantometsissä puita kaadetaan ensisijaisesti muun muassa huonekaluihin, paperiin ja rakennusmateriaaleihin käytettävän puutavaran vuoksi. Tämän tuotannon jätteitä käytetään sitten biopolttoaineeksi. Tämä on kestävä tapa tuottaa esim. polttopuita ja puupellettejä, koska näin hyödynnetään resursseja parhaalla mahdollisella tavalla (lähde 1).
 

Lähteet (tanskaksi)

1) Kööpenhaminan yliopisto

2) Lars Myttingin kirja "Brænde"

3) DAPO (Tanskalaisten tulisijojen ja takkauunien valmistajien yhdistys)